21 טורבינות יקומו באדמות הכפרים הדרוזים בגולן

פרויקט הקמת טורבינות הרוח בכפרים, מסעדה, מג'דל שמס ובוקעתא הגיע לשלב האחרון לפני התחלת העבודות, התושבים בגולן סירבו לקבל הסכם פשרה לפיצוי מטעם המדינה ובחרו להתנגד בכח לפרויקט. תת אלוף במיל' עלא אבו רוכן הוביל את ההסכם שאושר ע"י המדינה שמטיב עם הדרוזים.

03.03.2023 מאת: חסין חלבי , אמילי חלבי
21 טורבינות יקומו באדמות הכפרים הדרוזים בגולן

צילום פורטל הכרמל והצפון

 

 

כזכור, הפרויקט הוכרז כפרויקט תשתית לאומית (תת"ל 47) והוא חלק מתוכנית רחבה של משרד האנרגיה לייצור אנרגיה חלופית, הפרויקט תוכנן בשיתוף ולאחר בקשה של התושבים והמנהיגות הדתית והציבורית בישובים. קבוצת מתנגדים התחילה במאבק ציבורי לפני מספר שנים והגישה עתירות לבית המשפט, שבתורו פסק שאין מניעה להתחיל בעבודות.

 

 

 

המדינה נערכה כבר בחודש נובמבר 2022 להתחיל את העבודות תחת אבטחה כבדה של כאלף וחמש מאות שוטרים.

 

 

 

אז, נכנס לתמונה תת אלוף במיל' עלא אבו רוכן שקלט לפי הלך הרוח, שהולכת להיות מלחמה קשה וסיטואציה אלימה עם התושבים ברמת הגולן, לפי ההערכות המודיעיניות שהגיעו מהשטח. עלא התערב וביקש מרה"מ לנסות להרגיע את המצב ולגשר על הבעיות שנמצאות.

 

 

 

 

עלא, אשר שימש מזכיר צבאי לנשיא המדינה ונספח צה"ל בסין, אדם שיש לו שורשים ברמת הגולן וקרובי משפחה, ראה לנכון לפעול בהתנדבות, מתוך מוטרדות אישית משפיכות דמים מיותרת ומנזק בלתי הפיך ליחסים בין המדינה ובני העדה הדרוזית ברמת הגולן ובישראל.

 

 

 

 

עלא למד את הנושא והתחיל להיפגש עם השחקנים הרלוונטיים בכפרי הדרוזים בגולןאנשי דת וראשי אגודות חקלאיות וראשי מועצות, כחלק מהתהליך, נערכה פגישה רחבה בנביא יעפורי עה"ש, בין מנהיגות הכפרים ובין נציגי המשרדים הממשלתיים ובראשם המזכיר הצבאי שלא ראש הממשלה האלוף אבי גיל, שהקשיבו לטענות התושבים וענו על שאלותיהם.

 

 

 

בעקבות פגישה זו, עלא הכין בתיאום מול משרדי הממשלה נוסחא לפיצוי רחב מטעם המדינה לישובים הדרוזים, בתמורה להימנעות ממאבק אלים ומעבר להתנגדות ומחאה בדרכים המקובלות בחוק.

 

 

 

עלא קיבל גיבוי ממשרדי הממשלה הרלוונטיים, משרד רה"מ, משרד הפנים, משרד האנרגיה, משרד התיירות, משרד הביטחון ואחרים ובסוף התהליך אושר עקרונית מסמך ובו עשרה סעיפים שנגעו בסוגיות אסטרטגיות עבור הישובים. זאת כמובן בנוסף לפיצוי הנדיב ודמי השכירות הקבועים אותם צפויים לקבל בעלי הקרקעות שבשטחם יוקמו הטורבינות, בנוסף לתשלום שקבלו המועצות המקומיות מהחברה היזמית, בגין היטל השבחה וכו'.

 

 

 

לאחר שתי דחיות עליהם הסכימה המדינה, כדי למצות את תהליך הגישור, המדינה קבעה תאריך לתחילת העבודות בחודש מרץ 2023.  

 

 

 


בשבוע האחרון, למרות שמרבית מנהיגי הכפרים ובהם שייח'ים, נכבדים, ראשי אגודות חקלאיות וראשי מועצות, הסכימו לנהל מו"מ עם המדינה, כדי למזער את הנזקים ולמקסם את הרווחים עבור תושבי הכפרים, מובילי המאבק החליטו שלא לדון בשום הצעת פשרה, איימו על הצדדים שבחרו בדרך של פשרה אסטרטגית והחליטו להיאבק בכל הדרכים לביטול הפרויקט.

 

 

הם יצאו בקריאה נרגשת לאחיהם הדרוזים בכרמל ובגליל כדי להגיע ולתמוך במאבק.

 

 

 

 

 

המתנגדים לטורבינות טענו שהמדינה מפקיעה קרקעות ומשתלטת על האדמות הפרטיות והחקלאיות. חשוב לאמר את האמת מדובר בפרויקט כלכלי בו החברה היזמית חתמה על חוזי שכירות ומשלמת כסף רב לבעלי הקרקעות. המדינה אינה מעורבת בתהליך זה ונציגים בכירים מטעמה הדגישו במפגש עם השייח'ים שהטענות על הפקעת הקרקעות הן שקריות.

 

 

 

 

פנינו לעלא שסיכם שהוא מכבד את בחירתם של תושבי רמת הגולן, על אף שלדעתו הם בחרו בדרך הפחות נכונה עבורם.

 

 

 

עלא מקווה שהמתנגדים יתעשתו ויימנעו מאלימות ושפיכות דמים לחינם. זאת מתוך הבנה שבשלב זה, מאוחר מדיי לעצור את הפרויקט, ויהיה חבל מאוד "לשפוך את התינוק עם המיים", עוד הדגיש עלא שלהבנתו אין מדובר בפגיעה ביסודות המקודשים לעדה לא באדמה, לא בכבוד ולא בדת, ולכן, זכותם של אנשי רמת הגולן לבחור בכל דרך שהיא ובלבד שלא יסבכו בעניין זה את הדרוזים של הכרמל והגליל שאינם בקיאים בפרטי הפרשה ומוזנים משמועות והטעיות מכוונות.

 

 

 

אלה שיבחרו להצטרף למאבק יסכנו את עצמם ואת עתידם, מתוך סולידריות עיוורת, אותה צריך לשמור למאבקים מוצדקים יותר. 

 

 

 

 

להלן עשרת הסעיפים המרכזיים בהצעה של תת אלוף עלא אבו רוכן, שקיבלו אישור עקרוני של משרד ראש הממשלה.

 

 

1- להקפיא את הקמת טורבינות שיוגדרו כ"בעייתיות" והעתקתן למיקום מוסכם אחר (טורבינות לדיון 78, 26, 27) זאת אל מול התחייבות המדינה לפעול לזירוז תהליכי תכנון ואישור בשיתוף עם החברה היזמית ועם האוכלוסיה. שאיפה למציאת שטחים מתאימים באדמות ממוקשות כדי להרוויח שיחרור "קרקעות מתות".

 

 

2- בחינה בגישה חיובית של פעולה גורפת ורחבה להסדרת כאלפיים "עזבות", צימרים שנבנו ללא היתרים ותשתית החשמל המחוברת אליהן באופן לא חוקי.

 

 

3- בחינת אפשרות לשלב את הכפרים הדרוזים בהחלטת הממשלה לפיתוח תיירות בגולן (החלטה שהוקצו לה 900 מיליון ש"ח). להקצות משאבים ובעיקר לבנות תוכנית שמסדירה את הצימרים והתיירות סביב ברכת רם, נבי יעפורי עה"ש ובמרחבי הכפרים בוקעאת'א ועין קניא.

 

 

4- מימוש החלטת ממשלה 717 לפתוח כפרי הדרוזים בגולן. בתוך כך, האצת תהליכי המימוש של פרויקט "New Majdal".

 

 

5- פתיחת מעבר קוניטרה ל"זייארת אקארב" לביקור משפחות בסוריה, במקרים הומניטריים.

 

 

6- המשך פעולות פינוי מוקשים מהאדמות הפרטיות ומסירת האדמות בחזרה לבעליהן.

 

 

7- יישור ההדורים עם החברה. " צולחה " והתחייבות להעסקת קבלנים ועובדים מהישובים הן בשלב ההקמה והן בשלב התיפעול.

 

 

8- הסכמה על חבילת סיוע של החברה למען החקלאים, הקהילה, הסביבה והוזלה משמעותית של עלויות החשמל לכלל תושבי הכפרים. זאת בנוסף כמובן לפיצוי בעלי הקרקעות.

 

 

9- לאפשר את השימוש בכספי " היטלי ההשבחה " שהועברו למועצות המקומיות ( כ- 16 מיליון ש"ח ).

 

 

10- פיתרון תשתיתי של כלל בעיות החשמל בכל עונות השנה במג'דל שמס ובשאר הכפרים.

 

 

 

 

רקע לתכנית המועצה הארצית לתכנון ובנייה, שהחליטה בתאריך 3.9.19 על קידום תוכנית מתאר ארצית לתשתיות האנרגיה תמ"א 41, תוכנית יוזמה משותפת של משרד האנרגיה ומינהל התכנון, התכנית נותנת מענה לצרכי המשק הלאומיים לשנים 2030 ו-2050.

 

 

 

החלטה מספר דר / 283 של ועדת שרים לענייני תכנון, בנייה מקרקעין ודיור קבינט הדיור מיום 12.01.2020 אשר צורפה לפרוטוקול החלטות הממשלה וקבלה תוקף של החלטת ממשלה ביום 30.01.2020 ומספרה הוא 4834 (דר/283).

 

 

 

בתוקף סמכות הממשלה לפי סעיפים 53 ו - 76 ג' (9) (ב) לחוק התכנון והבנייה, התשכ"ה–1965, לאשר את התוכנית לתשתית לאומית, 47 טורבינות רוח בצפון הגולן. התוכנית והחומר הנלווה לה נמצאים באתר המעטפה של מזכירות הממשלה.

 

 

 

 

את המיזם של הטורבינות מובילות ובונות חברת אנרג'יקס וחברת אר"ן, באזורי הכפרים הדרוזים החברה שכרה אדמות פרטיות של תושבים מהכפרים ברמת הגולן, להקמת הטורבינות.

 

 

 

עלות הקמת הפרויקט נאמדת ב 700 מיליון ש"ח. יותר ממחצית הסכום כבר הושקעו בפרויקט וכעת נותר רק השלב השני של הנחת הטורבינות עצמן.

 

פורטל הכרמל

תגובות

17. יוסי לפני 2 שנים
אלה אדמות של יהודים לא של ערבים
16. מיכל ריש לפני 2 שנים
כתבה ממומנת? אף מילה על הסביבה
15. חסן לפני 2 שנים
לא לטורבינות
14. גלילי לפני 2 שנים
אסור לסרב לטורבינות אתם עושים טעות
13. איש גולן לפני 2 שנים
פגיעה אדירה בטבע המקומי, עבור פחות מאחוז מתצרוכת החשמל הארצית
12. פייסאל לפני 2 שנים
אנשים עם ראייה עתידית יכולים להוביל מהלכים טובים
11. עלם לפני 2 שנים
זה פרויקט גרוע ביותר
10. מס' 1 לפני 2 שנים
לכבוד מס' 5
9. למס' 5 לפני 2 שנים
אתה לא מבין עניין
8. צעירה לפני 2 שנים
מספיק להרוס את הטבע
7. אזרח לפני 2 שנים
מחשבה לא פשוטה על מה מתנגדים בדיוק
6. יוסי לפני 2 שנים
יש קבוצת יהודים שלא רוצים את הפרויקט שם
5. תושב דרוזי מבין לפני 2 שנים
למספר 1 יא מסיט יא שקרן
4. מהגולן לפני 2 שנים
מקום זהב
3. סלמאן לפני 2 שנים
הפרויקט קם כבר
2. תושב הצפון לפני 2 שנים
זה פרויקט נהדר לכולם
1. מפקיעים לפני 2 שנים
הפקעה

מומלצים

\